Näillä vinkeillä onnistut

Vinkit TEPE-terassiperustuskivien helppoon ja sujuvaan käyttämiseen löydät täältä.

Terassin pilariperustus

Kaikki alkaa pohjatöistä ja tukevasta perustuksesta

Terassia tai uutta piharakennusta suunniteltaessa tärkein jää usein unohduksiin. Pintamateriaaleja sekä näkyviä ratkaisuja mietitään huolella, mutta näkymättömiin jäävä perustus saa harvoin tarvitsemaansa huomiota. Terassin tai piharakennuksen oletetaan kuitenkin tarjoavan iloa vuosiksi eteenpäin, joten perustuksen on oltava luja.

Toisinaan käy myös niin, että vuosien kuluessa terassi laajenee tai siihen asennetaan kenties lasituksia – ja silloin aiemmin tehdyt kevyet perustukset eivät enää riitäkään kantamaan terassin kuormaa. Kun siis ryhdyt rakentamaan terassin perustusta, tee se kerralla kunnolla – näin saat perustuksen, johon voit todella luottaa.

Kurkkaa vinkit videoilta!

Olipa suunnitelmissa sitten pienen piharakennuksen perustus tai terassin perustuksen tekeminen, hoituu homma TEPE-kivillä näppärästi.

Näin teet tukevan terassin

Terassin perustuspilareiden määrä ja rungon jänneväli

Terassin tukevuuden kannalta on ensisijaisen tärkeää suunnitella terassin perustus sekä terassin runkorakenne huolellisesti. Tyypillisesti terassin rungossa käytetään 48 x 148 mm palkkeja, jolloin sopiva jänneväli on noin kaksi metriä. On hyvä huomioida, että runkopuutavaran koon kasvaessa myös terassin tukevuus paranee, ja tällä on tietysti merkitystä myös terassin käyttömukavuuden kannalta.

Kestopuuteollisuus Ry:n oppaasta ”Kestopuuterassin mitoitus” löydät tarkemmat ohjeet terassirungossa tarvittavien tukipalkkien ja perustusten määrästä.

Terassin perustus

MAAPERÄN MERKITYS

Terassin perustustapaan vaikuttaa maaperä. Tiiviillä, routimattomalla maapohjalla riittää maan pintakerroksen kuoriminen ja pinnan tasoittaminen hiekalla tai soralla. Mikäli maaperä on routivaa, suositellaan routaeristyksen käyttämistä.

Mikäli olet epävarma maaperän laadusta tai terassin runkoratkaisusta, käänny ammattilaisen puoleen!

RUNKORAKENNE

Jotta terassista tulee tukeva, se vaatii alleen riittävästi perustuspilareita. Perustuspilareiden määrään vaikuttavat terassin koko sekä käytetty runkorakenne. Myös rungossa käytettävän puutavaran vahvuus vaikuttaa perustuspilareiden määrään.

Mitä kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa?

Karahtiko kiveen?

Karahtiko kiveen?

Pintamaan jälkeen maaperä saattaa kätkeä sisäänsä monenlaisia yllätyksiä – kiviä, puunjuuria sekä kantoja. Tiiviillä ja routimattomalla maaperällä maapohjan kivikkoisuuskaan ei aiheuta ongelmia, koska pilariperustusta ei tarvitse upottaa syvälle maan sisään.

Tiedätkö mihin kairaat?

Tiedätkö mihin kairaat?

Salaojat, sähköjohdot ja kaapeloinnit – usein maa kätkee sisäänsä asioita, joita ei pinnalta havaitse. Syvälle maaperään porauduttaessa mahdollista salaojan tukkeutumista ei havaitse heti, mutta seuraukset lisäkustannuksineen ovat kyllä havaittavissa myöhemmin.

Tarvetta erikoistyökaluille?

Tarvetta erikoistyökaluille?

Perustuskivien käyttö ei vaadi erikoistyökaluja – esimerkiksi betonimyllyt ja maaporat voit suosiolla jättää konevuokraamoon. Yksinkertaisimmillaan työvälineiksi perustuksen tekemiseen riittävät lapio ja vatupassi.  Samalla säästät kustannuksissa ja vaivassa.

Kestääkö selkä?

Kestääkö selkä?

Vahvimmankin rakentajan selkä joutuu koetukselle painavia perustuspilareita tai betonisäkkejä käsiteltäessä.  Perustuspilari muodostuu kolmesta eri osasta, joten yksittäiset kivet ovat kevyesti käsiteltävissä. Betonisäkit voit unohtaa kauppaan, nämä perustuskivet ovat kokonaan täyttä betonia.

Terassin perustus vai huvimajan perustus?

Terassia rakennettaessa TEPE -terassiperustuskivet tulee latoa pontti ylöspäin. Mikäli olet rakentamassa esimerkiksi huvimajan tai muun pienen piharakennuksen perustusta, kannattaa kivet latoa pontti maata kohden. Tällöin saat hyödynnettyä teräsvahvisteisen anturalaatan tarjoaman vakauden lisäksi korokekivet, ja päällimmäiseksi jää tasainen pinta jonka varaan runko asettuu hyvin. Suosittelemme rakenteen jäykistämistä juotosbetonilla silloin kun TEPE -perustuskiviä käytetään piharakennusten alla.

Huvimajan perustus

Pilarikivessä lähtö myös pystytolpalle – ei tarvetta erilliselle pilarikengälle!

Terassin kaidetolpan kiinnitys

TEPE -pilarikivi on suunniteltu siten, että kannakelankkujen lisäksi voit kiinnittää samanaikaisesti myös pystytolpan. Et siis tarvitse erillistä pilarikenkää!

TEPE- terassiperustuskivet ovat saatavilla rautakaupoista, puutavaraliikkeistä sekä rakentamisen verkkokaupoista kautta Suomen.