Näillä vinkeillä onnistut

Suunnitteilla terassin rakentaminen? Vinkit TEPE-terassiperustuskivien helppoon ja sujuvaan käyttämiseen löydät täältä.

Terassin pilariperustus

Kaikki alkaa pohjatöistä ja tukevasta perustuksesta

Terassia tai uutta piharakennusta suunniteltaessa tärkein jää usein unohduksiin. Pintamateriaaleja sekä näkyviä ratkaisuja mietitään huolella, mutta näkymättömiin jäävä perustus saa harvoin tarvitsemaansa huomiota. Terassin tai piharakennuksen oletetaan kuitenkin tarjoavan iloa vuosiksi eteenpäin, joten perustuksen on oltava luja.

Toisinaan käy myös niin, että vuosien kuluessa terassi laajenee tai siihen asennetaan kenties lasituksia – ja silloin aiemmin tehdyt kevyet perustukset eivät enää riitäkään kantamaan terassin kuormaa. Kun siis ryhdyt rakentamaan terassin perustusta, tee se kerralla kunnolla – näin saat perustuksen, johon voit todella luottaa.

MAAPERÄN MERKITYS

Terassin perustustapaan vaikuttaa maaperä. Tiiviillä, routimattomalla maapohjalla riittää maan pintakerroksen kuoriminen ja pinnan tasoittaminen hiekalla tai soralla. Mikäli maaperä on routivaa, suositellaan routaeristyksen käyttämistä.

Mikäli olet epävarma maaperän laadusta tai terassin runkoratkaisusta, käänny ammattilaisen puoleen!

RUNKORAKENNE

Jotta terassista tulee tukeva, se vaatii alleen riittävästi perustuspilareita. Perustuspilareiden määrään vaikuttavat terassin koko sekä käytetty runkorakenne. Lisäksi terassin rungossa käytettävän puutavaran vahvuus vaikuttaa perustuspilareiden määrään.

TEPE -pilarikivi ja terassin kannatinlankku

Pilarikivessä lähtö myös pystytolpalle – ei tarvetta erilliselle pilarikengälle!

Terassin kaidetolpan kiinnitys

TEPE -pilarikivi on suunniteltu siten, että kannakelankkujen lisäksi voit kiinnittää samanaikaisesti myös pystytolpan. Et siis tarvitse erillistä pilarikenkää!

TEPE- perustuskivien ladontasuunta

Terassin perustus vai huvimajan perustus?

Terassia rakennettaessa TEPE -terassiperustuskivet tulee latoa pontti ylöspäin. Mikäli olet rakentamassa esimerkiksi huvimajan tai muun pienen piharakennuksen perustusta, kannattaa kivet latoa pontti maata kohden. Tällöin saat hyödynnettyä teräsvahvisteisen anturalaatan tarjoaman vakauden lisäksi korokekivet, ja päällimmäiseksi jää tasainen pinta jonka varaan runko asettuu hyvin. Suosittelemme rakenteen jäykistämistä juotosbetonilla silloin kun TEPE -perustuskiviä käytetään piharakennusten alla.

Huvimajan perustus

TEPE- terassiperustuskivet ovat saatavilla rautakaupoista, puutavaraliikkeistä sekä rakentamisen verkkokaupoista kautta Suomen. 

Kurkkaa vinkit videoilta!

Olipa suunnitelmissa sitten pienen piharakennuksen perustus tai terassin perustuksen tekeminen, hoituu homma TEPE-kivillä näppärästi.