Kaikki alkaa pohjatöistä ja tukevasta perustuksesta

Terassin rakentaminen on usein pitkään mietitty ja suunniteltu projekti. Mistä suunnasta aurinko tavoittaa terassin parhaiten, millaisen kansilaudoituksen valitsen. Entä terassin muoto? Tarvitaanko terassille portaita, vai pitäisikö terassi rakentaa useampaan eri tasoon? Ennen töiden alkua on pitänyt löytää vastaukset näihin, ja moniin muihinkin kysymyksiin. Terassin ulkonäköä suunniteltaessa tärkein asia jää kuitenkin helposti unohduksiin – perustukset. Kun terassin kansilaudoitukseen ja työhön panostetaan, kannattaa myös pohjatyöt ja perustukset tehdä huolella. Näin terassista tulee vakaa ja pitkäikäinen osa pihaa.

Terassiperustus

Maapohjan merkitys perustusta suunniteltaessa

Terassin perustustapaan vaikuttaa maapohja. Tiiviillä, routimattomalla maapohjalla riittää maan pintakerroksen kuoriminen ja pinnan tasoittaminen hiekalla tai soralla. 

Mikäli maa routii ja elää, tulee perustukset rakentaa niin kestäväksi etteivät sääolosuhteet tai routa liikuta terassia. Routivalla maalla perustuksen alle vaaditaan vahvempi soratäyttö (kaiva kuoppa min.50 cm syvyyteen), sekä routaeriste.

Mikäli olet epävarma maaperän ja terassin perustusmenetelmän suhteen, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Soveltuu käytettäväksi myös huvimajojen perustuksissa

Terassin runko rakentuu tukevasti pilarikivien varaan. Pilarikiven hyötykorkeus (pilarikiven pohjasta runkolankun pohjaan) on 100 mm. Tässä terassissa on käytetty runkoratkaisuna ristikoolausta. Myös kuvassa näkyvä huvimaja on rakennettu TEPE -terassiperustuskivien avulla. Vinkit TEPE -kivien käyttöön huvimajan perustuksessa voit kurkata oheiselta videolta.

Tepe -terassiperustus
TEPE -terassiperustus

Vinkit talteen videoilta

Terassin perustus

Huvimajan perustus

Linkkejä ja lisätietoa